slider

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/3 από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής και την Πρωτοβουλία α΄βάθμιων σωματείων για συντονισμό. Εκπρόσωποι από κάθε συλλογικότητα καθώς και ένας πάνω από 6 χρόνια άνεργος από το Πέραμα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με οφειλές, συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και τρία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. Αναπτύχθηκαν όλα τα προβλήματα που βαραίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους όσον αφορά την πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του ρεύματος, όπως:

- H μεγάλη αύξηση, κατά 49%, στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν καταβαραθρώσει μισθούς, συντάξεις και λαϊκά εισοδήματα.

- H τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με φόρους και άλλα τέλη, μέχρι και 42%. Καταγγέλθηκε ότι είναι προκλητικό να χρεώνονται τα λαϊκά νοικοκυριά με το τέλος για “ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” προκειμένου να χρηματοδοτούνται απ' ευθείας οι ανάλογες επιχειρήσεις.

- Η πρακτική που εφαρμόζεται από την εταιρεία σε σχέση με τα Κοινωνικά Τιμολόγια (ΚοΤ). Καταγγέλθηκε ότι νοικοκυριά που το δικαιούνται, επειδή τον περασμένο βαρύ χειμώνα ξεπέρασαν το πλαφόν κατανάλωσης κατά λίγες κιλοβατώρες, χάνουν το ΚοΤ και καλούνται να πληρώσουν το σύνολο της προμήθειας ρεύματος με τις ακριβές χρεώσεις. Δηλαδή τιμωρούνται αυτοί που η ΔΕΗ, με βάση τα δικά της κριτήρια, αναγνωρίζει πως είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

- Οι απειλές μέσω επιστολών και τηλεφωνικών κλήσεων και οι εντολές αποκοπής της παροχής σε λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.


Γι αυτούς τους κύριους λόγους, απαιτήθηκε από τη διοίκηση να αναγνωρίσει ότι τα φτωχοποιημένα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών, δεν είναι οι «μπαταχτσήδες» και δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί η εταιρεία. Απαιτήθηκε να δημοσιοποιηθούν με καθαρό τρόπο τα στοιχεία που αφορούν από τη μια τον αριθμό των νοικοκυριών και το ποσό των οφειλών τους και από την άλλη τον αριθμό των επιχειρήσεων – ειδικά των μεγάλων και το ποσό των οφειλών τους.


Ζητήθηκε να διευκρινιστεί αν οι ανακοινώσεις δια στόματος προέδρου της εταιρείας ότι “τέλος στις πολιτικές των διευκολύνσεων, θα προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους”, αφορούν τον εργαζόμενο λαό ή μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως πχ ο Μυτιληναίος που το 2012 χρωστούσε στη ΔΕΗ εκατοντάδες εκατομμύρια και τυχαίνει χαριστικών συμβάσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία του, αναπτύσσοντας παράλληλα δραστηριότητες πάροχου ενέργειας. Καταγγέλθηκαν προθέσεις της διοίκησης – όπως δημοσιεύτηκαν, για πρόσληψη εισπρακτικών εταιρειών από τη ΔΕΗ και πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε funds.

Από την πλευρά της διοίκησης ειπώθηκε ότι:


- Δεν ισχύει το “τέλος των ευνοϊκών ρυθμίσεων” και ότι «τρέχουν διάφορα προγράμματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

- Διαψεύστηκε η πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε funds. O διεθνής διαγωνισμός από τη ΔΕΗ δεν αφορά την πρόσληψη εισπρακτικών εταιρειών αλλά συμβούλου για τη “βέλτιστη αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων”. Παρουσιάστηκε η πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ, με τα συνολικά χρέη να ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τρίτους.

- Δεν υπάρχει δυνατότητα μειώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος γιατί “τα τέλη και οι φόροι είναι με βάση νόμους που έχουν ψηφιστεί”. Επίσης, ότι δεν μπορεί να μειωθούν οι τιμές κοστολόγησης της προμήθειας ρεύματος γιατί εκτός των άλλων “έτσι μπορεί να κάνει η ΔΕΗ κοινωνική πολιτική και να αντιμετωπίζει το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου”!
 

- Μελετούν το θέμα για διαφορετικό τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης του κοινωνικού τιμολογίου, πχ όχι ανά τετράμηνο αλλά στο χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εποχικές υπερβάσεις του πλαφόν.
 

- Έχουν υποχρέωση, σαν διοίκηση, να εφαρμόσουν όλους τους νόμους, όπως για την ιδιωτικοποίηση και τη μείωση κατά 50% του μεριδίου που έχει η ΔΕΗ στην αγορά, μέχρι το 2020. 

Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων έκαναν για μια ακόμη φορά καθαρό ότι για την κατάσταση της ΔΕΗ δεν ευθύνεται ο εργαζόμενος λαός. Ειδικά από το 2011, έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα. Η απαξίωση της ΔΕΗ μέσω του σπασίματος στα τρία, η υποχρεωτική μείωση των πελατών της κατά 50% και το ξεπούλημά της δεν είναι λαϊκή επιλογή. Είναι πολιτικές επιλογές των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που ορκίζονται στις επιταγές της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απαίτηση των δανειστών που θα δεχτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η πώληση και του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, για να κλείσει η περίφημη “ β' αξιολόγηση”. Για τον εργαζόμενο λαό αυτή η εξέλιξη θα σημάνει ένα ακόμη κτύπημα στο βασικό του δικαίωμα της φθηνής και απρόσκοπτης πρόσβασης στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων κατέθεσαν το κοινό υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος:
 

- Σταμάτημα των απειλών και εντολών της ΔΕΔΔΗΕ προς εργολάβους για αποκοπές του απόλυτα αναγκαίου αγαθού του ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους.
- Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης στην κατανάλωση. Μείωση των οικιακών τιμολογίων ανάλογα της μείωσης μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων.
- Κοινωνικά τιμολόγια που δεν θα καταργούνται για μικρές υπερβάσεις κατανάλωσης. Δωρεάν παροχή του αναγκαίου ρεύματος σε άνεργους και φτωχούς.
- Τα οικιακά τιμολόγια να μην πληρώνουν τις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων.
- Στο δημόσιο και για όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι σε ιδιώτες η ΔΕΗ και όλες οι υπηρεσίες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμιά πώληση – εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση των πηγών ενέργειας και του ορυκτού πλούτου. Έξω οι επιχειρήσεις και τα οικονομικά συμφέροντα από την ενέργεια.


  • ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ