slider

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το υπόμνημα που υποβάλλαμε κατά την παράστασή μας στη ΔΕΗ

Προς την Διοίκηση της ΔΕΗ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Κύριοι, 
Η Ελλάδα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, όσον αφορά τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Από το 2010 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν αυξηθεί κατά 49%, ενώ από το 2005 ως το 2015, η αύξηση φθάνει στο 157%! Φόροι και τέλη 42% στο κάθε νοικοκυριό πάνω στην ανάγκη του για πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξήσεις αυτές είναι άμεσα δεμένες με την πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση, ώστε τα κεφάλαια που θα την αποκτήσουν να έχουν περιθώριο μεγάλης κερδοφορίας. Ιδιωτικοποίηση που προχωρά με τις απαιτήσεις Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. για την εκχώρηση επιπλέον ποσοστού της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Με δηλώσεις του διοικητή της ΔΕΗ ενημερωθήκαμε ότι επιπλέον στα άμεσα σχέδια της ΔΕΗ είναι και η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εκχώρησή τους σε funds.
 
Όλα αυτά την ώρα που βυθιζόμαστε στη φτώχεια από την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την απλήρωτη δουλειά, τη φορομπηξία και την ακρίβεια. Και δεν υπάρχουν δυνατότητες για τη λαϊκή πλειοψηφία να ανταποκριθεί στο κόστος επιβίωσης. Παρότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών και βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο αποκοπής ή ζουν ήδη στο σκοτάδι. 

Το ύψος των πολλαπλών χρεώσεων ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος και κάνει τους λογαριασμούς δυσβάστακτους. Ο κατακερματισμός της ΔΕΗ χρησιμοποιείται για να επιβαρυνόμαστε χωριστά για την παραγωγή, χωριστά για τη μεταφορά (ΑΔΜΗΕ), χωριστά για τη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ). Αλλά και επιπλέον στις «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις», οι λογαριασμοί «φουσκώνουν» από τις απανωτές επιβαρύνσεις με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αυξήθηκε 1.175% από το 2010 και θεσπίστηκε για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που αυξήθηκαν κατά 39% και πολλούς ακόμα φόρους και τέλη για το κράτος, τους δήμους, την ΕΡΤ. 
Πάντα η δικαιολογία για τις αυξήσεις είναι ότι δεν βγαίνει η επιχείρηση και ότι πρέπει να καλύψετε το κόστος και δαπάνες για την κοινωνική πολιτική. Όμως, από τη ΔΕΗ ΔΕΝ ασκείται κοινωνική πολιτική. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και όσοι δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο (αν έχουν χρήματα να γυρίσουν τον μετρητή στο όνομά τους και αν δεν ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης, που τους κρύους μήνες του χειμώνα ήταν λογικό να το ξεπεράσουν) πληρώνουν ταυτόχρονα το ΥΚΩ που είναι για να καλύπτεται η «κοινωνική» πολιτική για το κοινωνικό τιμολόγιο, τους πολύτεκνους, και το ρεύμα στα νησιά, αλλά και την αποζημίωση στους επενδυτές στις ΑΠΕ.
 
Όσο για το κόστος, είναι γνωστό ότι ειδικά ευνοϊκά τιμολόγια και διευκολύνσεις παρέχονται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Όμιλος Μυτιληναίου, το 2012 χρωστούσε 110 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Σήμερα, απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση, με εκπτώσεις μέχρι και 48% για την ενεργοβόρα βιομηχανία του, ενώ παράλληλα η εταιρεία του Protergia έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται ενέργεια σε φθηνές τιμές και να την πουλά στις ακριβές της αγοράς, βάσει της συμφωνίας κυβερνήσεων – δανειστών και της οδηγίας της ΕΕ για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει υποχρέωση να ανακοινώσει δημόσια και καθαρά: τον αριθμό και το ποσό των οφειλών από οικιακά τιμολόγια, τον αριθμό και το ποσό των οφειλών από επιχειρήσεις και βιομηχανίες – ειδικά τις μεγάλες, από το ίδιο το κράτος, κεντρικό και τοπικό.

Απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε:
 
· Να σταματήσουν οι απειλές και οι προσπάθειες αποκοπής του απόλυτα αναγκαίου αγαθού του ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους.
 
· Να μην ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η αναγκαστική είσπραξη οφειλής από κανένα λαϊκό νοικοκυριό και αυτοαπασχολούμενο.
 
· Να μην πουληθούν οι λεγόμενες «κόκκινες οφειλές» σε κοράκια των funds.
 
· Να μειωθούν τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος ανάλογα της μείωσης των μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Σε άνεργους και φτωχούς δωρεάν παροχή ρεύματος. Πραγματική προστασία για τους ευάλωτους καταναλωτές.

· Να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ
 
· Να σταματήσει η επιχορήγηση, με φθηνό ρεύμα, των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών μέσω της επιβάρυνσης των οικιακών τιμολογίων με διάφορα χαράτσια.
 
· Στο δημόσιο και για όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι σε ιδιώτες η ΔΕΗ και όλες οι υπηρεσίες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμιά πώληση – εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση των πηγών ενέργειας και του ορυκτού πλούτου. Έξω οι επιχειρήσεις και τα οικονομικά συμφέροντα από την ενέργεια.
  • ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ της ΔΕΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ